Fog of Love - et spil om parforhold

Det startede med en artikel på Danmarks Radios hjemmeside, den 19.12.. Dagen efter - den 20.12. var spillet udsolgt hos Farao - den forhandler der havde købt flest spil hjem. Jeg bestilte spillet hjem hos den eneste forhandler i UK, hvor jeg ikke fandt at det var i restordre. Nu er det her så!


Men det startede jo ikke der for spiludvikleren. Jacob Jaskov hedder han... Han besluttede i 2014 at udvikle dette spil. Og hvad fik ham mon til dette?


Jo... han elskede at spille strategiske spil. Men hans kone kedede sig når de forsøgte at spille sammen. Hun ville gerne bare hygge sig sammen, og det i øvrigt tilsyneladende med selve samværet. Den samme forskel fandt han i film - han foretrak Sci-fi og action, mens hun helst ville se romantiske komedier.


Han satte sig for at udvikle et spil der kunne imødekomme begges behov.


"I'm a geek, and she is the very incarnation of a romantic" (jeg er en nørd og hun er inkarnationen af en romantiker), som han beskriver det i et indlæg i selve brætspillet. Han beskriver også her, at han har udført en grundig research under udvikling af spillet: "I read more than 2000 pages about love and... to find ways to gamify romance" (jeg læste mere end 2000 sider om kærlighed og... for at finde måder at omsætte det romantiske til noget man kunne spille).


På baggrund af disse oplysninger bestilte jeg altså spillet hjem. Nysgerrig på om det kunne give noget til "en som mig", der med min autisme og min ADHD i kombination, bestemt er udfordret i forholdet til at forstå parforholdets dynamik, og relationernes i det hele taget.


Endvidere har jeg det præcist på samme vis: jeg elsker spil - strategiske spil, også gerne rollespil (dette spil har et rimelig stort rollespilselement også), og jeg elsker sci-fi og action osv.. Min mand gør ikke. Han foretrækker romantiske komedier, og at lokke ham til et brætspil er som at lokke en vild fugl til at spise af hånden: Det er umuligt. Jeg lykkedes i denne ombæring KUN fordi jeg skulle bruge det til denne beskrivelse af spillet.


Her er altså en introduktion til spillet - et førstehåndstindtryk:

Et spil for to spillere... så klart er det. Der lægges tydeligt op til at dette er et spil man kan spille i parforholdet.


Tag dog ikke fejl. Det handler ikke om dit eget parforhold. Spillets rammer og regler er at man skal skabe nogle karakterer, som man i det enkelte spil agerer i forholdet til og med.


Det er dog - i modsætning til hvad markedsføringen angiver -  heller ikke kun et spil for de, der er i parforhold. End ikke primært. Det kan lige så vel være sjov at spille om man er venner, med sin mor, sit barn, eller hvem det nu måtte være.


Man kan også vælge at spille mere eller mindre "sammen". Det vil sige man ikke behøver være spille helt så "strategisk" som spillets regler ligger op til. Man kan vælge at dele mere eller mindre af indholdet i evt. skjulte informationer man modtager etc.. Dette gør måske spillet mere interessant for de, der måske netop holder af at se en romantisk komedie, og i lige linje derfra også af at arbejde processuelt sammen (der er ikke altid, men dog temmelig ofte et sammenfald).Spillet er på engelsk. Og ærligt så kræver det et rimelig godt fodfæste i det engelske sprog. Vi fik den gamle Pictonary-pind i brug, en ordbog kan nok også gøre det, og helt uden går det også, men det kræver at man kan "en del" engelsk.


For de der ikke gider læse en masse regler for at komme igang, findes der en "nem og hurtig start guide" til spillet. Endvidere er alle kort "pakkede" når man umiddelbart åbner spillet, så man skal ikke blande, rode eller rage, men bare lægge dem op!


For de der end ikke har tålmodighed til dette, kan jeg glæde med at der også findes en intro på Youtube, så nemmere kan det nok ikke gøres.


Sådan ser den altså ud helt konkret, den "quick-guide":

Et par fotos af selve spilfladen:

Og ja - som I kan se har den anden halvdel af parforholdet forladt spillet...


Det er lidt sjov... fordi i et interview med Jacob Jaskov i Formatform fremgår følgende:


"... Er det lykkedes Jacob at lave et spil som han kan spille med sin kone?


Svaret er ... næ."


Jeg tror heller ikke det er lykkedes at lave et spil som vil finde den store glæde hos min mand. Det var også ham der naturligvis fandt Youtube-guiden, fordi det var for besværligt at læse reglerne først. Og han var den der krævede mere samarbejde end spillet ligger op til. Men ok - så blev det sjovere for os begge... Så længe det varede.


Det er nok sidst gang han spiller det. Men jeg må lokke nogle andre til at spille med mig, og det tror jeg ikke bliver helt svært.


Tror jeg at spillet rent faktisk er anvendeligt for en person der har vanskelighed forbundet med forståelsen af det, der holder relationer i live og måske også i det, der gør dem svære? Ja, det tror jeg reelt. Men der er behov for at spille med nogle der er villige til at give og forklare, hvis det skal bruges lidt "dannende" på den vis. Flere gange i spillet fik jeg reelt aha-oplevelser: Forståelsen af hvilke "karaktertræk" der var underliggende hvilke typer af handlinger etc.. Det er utroligt jeg stadig efter så mange års arbejde på dette område kan lære så meget hver eneste gang nogen taler om en følelse eller en handling, som jeg får lov at dissekere.


Jeg kan anbefale spillet, det er sjovt, og det indeholder en ikke helt ringe mulighed for at lære som ovenfor beskrevet. Og fordelen er at dette er frisat fra de nære omgivelsers handlinger eller karakteristika (det er jo bare et spil), og derfor kan man få lov at dissekere uden at såre, med sin (måske) manglende indsigt og forståelse. 


Så jeg spiller da bare videre alene... fordi jeg bruger det til at regne ud hvordan min mands karakter: en politiker der er rænkespillende og selvpromoverende, mon vil fungere i kombination med mig - en sikkerhedsvagt, der er usikker, men agerer overdrevent selvsikkert (angivelig en typisk kombination).

Slutteligt et link til spillets egen hjemmeside, hvor du kan se langt flere fotos og læse mere om spillet (og finde nedenstående flotte foto): https://www.fogoflove.com/

Til Autisten - Et digt til dig - om dig og dit


USYNLIGT - Nu ser du det - nu  ser du det ikke. Autisme og ADHD er ikke bare usynlige, de kan også være skjulte.


AUTISME-LIGHT - Er Aspergers Syndrom virkelig en mild form for autisme?


PLACEBO - Om andre behandlingstiltag end de konventionelle.


SKAL MAN SIGE DET? - Skal vi sige det, når vi opdager at der er grund til videre udredning ved en person, og især: skal vi sige hvorfor?


ANVENDT ANERKENDENDE TILGANG - At have fokus på det gode motiv, både eget og andres.


ADHD  OG AUTISMERNE I PARFORHOLDET - At forstå betydningen af dette i parforholdet, og at begynde at håndtere dette på en ny og meningsgivende måde.


KØNSFORSKELLE VED ADHD OG AUTISMERNE - Ja, der ER forskel på mænd og kvinder, også når de har ADHD eller ASF.


HYPERAKTIVITET - At forstå hyperaktivitet og kunne skelne mellem den og andre ufrivillige bevægemønstre der evt. kan være.


TICS - At forstå tics og kunne skelne mellem dem og andre ufrivillige bevægemønstre der evt. kan være.


STIMS - At forstå stims og kunne skelne mellem dem og andre ufrivillige bevægemønstre der evt. kan være.


SPISEFORSTYRRELSE VED ADHD OG AUTISMERNE - At forstå og opdage spiseforstyrrelse ved de neurologiske handicap, og at sikre at håndtering imødekommer relevant behov, som forstyrrelsen kan være udtryk for.


BOGANMELDELSE: LOOK ME IN THE EYE - En boganmeldelse af en biografi af en voksen med Aspergers Syndrom. Om et liv som designer, som opfinder, som mekaniker af sjældne biler, som far, som mand, og nu også som voksen autist. Om stabilitet og forandring - med autistens brille.


SØVNLØS - At forstå og håndtere søvnforstyrrelse ved ADHD og ASF

PERSPEKTIVER PÅ TERAPI - At få det optimale ud af terapi og af samarbejdet omkring personlig læring og udvikling.


AT ELSKE ET "NEJ" OG ET "JA" LIGE MEGET - At forstå og opleve, og dermed kunne give et "nej", fuldstændig lige så positivt som at give et "ja".


AT HAVE ELLER IKKE AT HAVE ADHD - Et perspektiv på den indiskutable eksistens af diagnosen


GUD BEVARE DANMARK: PÅ PILLER - Et perspektiv på medicinering ved psykiatriske og neurobiologiske diagnoser - ADHD, ASF, angstrelaterede lidelser, psykosetilstande ol.


DIAGNOSE SOM ET MENINGSGIVENDE VÆRKTØJ - At anvende diagnosen ADHD eller Autisme Spektrum Forstyrrelse, som et stærkt element til forståelse af egen identitet.

Fog Of Love - et brætspil om parforhold. En kort  gennemgang af spillet og af det personlige indtryk.

Fra Miss Danmark til handicappet - en selvbiografi om et liv med autisme og ADHD.

Jeg har det fint! - en novelle der beskriver et angstanfald hos en 13-årig skoledreng

Blogindlæg: