Regler for at hjælpe

 

  

Jeg har lært om dette såvel via grundige studier af emnet, men ikke at underkende, også gennem mange personlige erfaringer i omgangen med andre mennesker.

Jeg har blandt andet til et stort familiearrangement - en konfirmation, reddet et andet menneskes liv. Vi var nået til desserten, da en fjern onkel rejste sig, tog sig med den ene hånd til brystet, forsøgte at hoste, og fik tydelige vejrtrækningsproblemer. Ved lynsnart at handle på disse og andre tydelige tegn på kvælning, reddede jeg hans liv. Jeg sprang lynsnart henover bordet og reddede ham ved brug af den kendte Heimlichmetode.

Jeg havde på det tidspunkt ikke helt forstået hvor fin denne teknik egentlig er, men formåede dog at fremprovokere en ufrivillig opkastning, der reddede hans liv. Jeg var meget lykkelig og taknemmelig over dette, og det er klart at jeg derfor var meget såret og chokeret, da min onkel efterfølgende gav udtryk for stor fortørnelse ved denne hjælp. Han påstod at han faktisk slet ikke havde været ved at blive kvalt, men blot havde rømmet sig for at klare sin strube før afholdelsen af en tale, og at han havde taget sig brystet fordi han havde været meget rørt, over sin guddatters konfirmation.

 Jeg skal jo ikke kunne sige om min onkel var ked af at have forårsaget et sådant postyr ved sit behov for hjælp, eller om det var mig der forårsagede dette postyr, ved at have misforstået situationen, men det har givet mig den erfaring grundigt at undersøge ting som dette nøje, før jeg kaster mig ud i handling. Jeg har endog udfærdiget et regelsæt på området:

Regel nummer 0: bemeldte personer med særligt behov for assistance og hjælp er ikke altid selv oplyste om dette behov, det er derfor særligt vigtigt altid at spørge og afvente svar, før en hjælpsom indsats iværksættes.

Regel nummer 0, litra a: I tilfælde hvor der svares bekræftende, at bemeldte person ønsker at modtage hjælpsom indsats undersøges, som beskrevet i reglerne nedenfor nærmere, hvorledes denne hjælp bedst kan iværksættes.

Regel nummer 0, litra b: I tilfælde hvor der svares negerende, at bemeldte person ikke ønsker at modtage hjælpsom indsats, respekteres dette ved, at man siger: ”det accepterer jeg, du må gerne sige til hvis det ændrer sig, og du alligevel vil have hjælp”.

Regel nummer 1: Før iværksættelse af hjælpsom indsats er det vigtigt at afstemme bemeldte persons præcise omfang af og behov for hjælp, med egen viden om samme. Her spørges ind til behov, og forslag til handling udtales konkret og præcist. Eksempelvis ved gengivelse af personens udtalelser og ved fremsættelse af egne forslag til handling. Hermed kan bekræftes at der er overensstemmelse med hensyn til indsatsen.

Regel nummer 1, litra b: Hvis bemeldte person mangler indblik i eget behov, og ikke kan erkende det præcise behov for hjælp, skal dette til enhver respekteres, og bemeldtes ønsker skal alligevel følges.

Regel nummer 1, litra c: hvor bemeldtes persons manglende indblik i eget behov medfører risiko for såvel eget helbred, som for bemeldte, der er det indenfor den acceptable ramme, at give udtryk for at dette ikke er i overensstemmelse med en overordnet hensyntagen til risici. Fortsætter bemeldte her med risikabel adfærd, trækkes tilbud om hjælp tilbage.

Regel nummer 1, litra d: hvor bemeldte persons adfærd er til fare for ham selv eller andre, er det påkrævet at handle på dette, ved at tilvejebringe relevant hjælp. For udvælgelsen af relevant hjælp se regelsæt vedrørende beredskaber, regel nummer 0.

Regel nummer 2: Under iværksættelsen af hjælpsom indsats er det vigtigt kontinuerligt at have øje på at afstemme indsats med bemeldte, således der hele tiden er overensstemmelse med behov og handling.

Regel nummer 3: Den hjælpsomme indsats ses som færdig, når bemeldte kan bekræfte at behovet for hjælp nu er ophørt og indsatsen nu er omme. Her spørges gerne direkte: ”er indsatsen færdig som vi aftalte det?”.

Regel nummer 4: Når den hjælpsomme indsats er afsluttet, siges farvel. For uddybning af dette se regelsæt vedrørende ankomst og afgang.

 

Ved at overholde dette regelsæt har jeg nu gennem mange år levet uden flere af de pinlige og oprørende scener, som den jeg beskrev ovenfor. Jeg håber at min gengivelse af regelsættet, kan gavne andre.

 

 

 

 

 

 

Tilbud

 

Konflikthåndtering

 

Sagsupervision

 

Organisationssupervision

 

Familiebehandling

 

Familiebehandling i misbrugsfamilier

 

ADHD og autisme - foredrag

 

ADHD Familiekurser

 

husk at vores tilbud altid rettes til, så de passer til aktuelt behov!

 

Husk også: beskrivelser ovenfor er blot et lille udpluk af det vi tilbyder. Ring gerne for et tilbud, der passer mere specifikt til dit eller din organsations behov.

 

 

 

 

 

 

Moderen

 

En (vel)organiseret familie

 

 

Den unge mand

 

 

Autisten

 

Regler for deltagelser i bisættelser/begravelser

 

Regler for at hjælpe

 

Regler for leg med voksne

 

 

Journalisten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Supervision af familier og faggrupper.

Individuel personlig udvikling.

Kurser og forløb efter aftale.

 JHOconsult